Home

Evolutie 20jaar kenmerken drugsverslaafden in behandeling

In 2007 is het 20 jaar geleden zijn dat we deze gemeenschappelijke registratie zijn gestart. We presenteren dan ook een overzicht van 20 jaar drugshulpverlening zoals we dat in onze registraties terugvonden. (1988-2007)

Bekijk en download in pdf.

 

Samenvatting van de resultaten:

De geobserveerde evoluties bij drugsgebruikers en gebruiksgewoontes over de laatste 20 jaar opgetekend bij de nieuw gestartte behandelingen laten zich als volgt samenvatten:

-Er komen in verhouding minder vrouwen voor dan vroeger, van 20% naar 18%. Het totaal aantal rouwen is gestegen samen met het gestegen behandelaanbod (van 623 naar 3903 nieuwe behandelingen per jaar).

-De gemiddelde leeftijd bij aanvang van een behandeling stijgt.In 1988 was die leeftijd ongeveer 25 jaar, in 1998 was die 24 jaar om van dan af te stijgen naar 27,5 jaar in 2007. Deze stijging doet zich voor in alle behandelvormen (ambulant, residentieel) en bij gebruikers van zowel heroïne, cocaïne als cannabis.

-In de loop van de jaren is de groep van heroïnomanen teruggedrongen van 60% tot 40% van de nieuw gestartte behandelingen. De groep cannabisverslaafden is toegenomen tot 22% (komende van 5%) een stijging die zich inzette met de komst van de ambulante programma's rond 2000.Ook de stimulantiagebruikers met daarbij steeds meer cocaïne als voornaamste product maken nu 31% uit van de behandlingen. (Cocaïne 17%, amfetamines 14%)

-De frequentie van gebruik is geëvolueerd van dagelijks in  90 % van de gevallen tot  55% waardoor er nu 20% verslaafden een behandeling starten die enkele keren per week gebruiken, en 9% enkele keren per maand. De opkomst van stimulantia bij de verslaafdenpopulatie verklaart dat gebruikspatroon.

-Het injecteergedrag werd pas in kaart gebracht vanaf 1999. Momenteel verklaart 41% die een behandeling starten ooit intraveneus gebruikt te hebben. Van jaar tot jaar is er een lichte daling van enkele procenten. Er is echter een grote foutenmarge.

 Auteur: Paul Van Deun  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.