Home

Rapport registraties 2015

Het rapport over de kenmerken van druggebruikers die zich in 2015 lieten behandelen in één van de gespecialiseerde centra, lid van VVBV, is beschikbaar. Het betreft een analyse van de Vlaamse gegevens uit de Treatment Demand Indicator  verzameld door het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid. (J.Antoine, e.a., 2016, De TDI-Registratie in België, WIV Brussel 166p.).

De trends die zich aftekenen zijn: Cannabis als voornaamste product stagneert, Heroïne zakt langzaam verder, Cocaïne stijgt gestaag de laatste 5 jaar, sinds 2011 bijna verdubbeld. De stimulantia worden de grootste groep: Cocaïne en Amfetamine is samen goed voor 36% van de behandelingen. Over de behandelsectoren heen (revalidatie, centra GGZ en kliniek) kiest 64% voor een residentiële behandeling.

Download het VVBV-rapport 2015.

Memorandum VVBV 2014


VVBV
De Vlaamse revalidatiecentra voor drugverslaafden

12 december 2013  informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voorzitter

1. Inleiding

De Vlaamse Vereniging Behandelingscentra Verslaafdenzorg is de koepelorganisatie van alle Vlaamse revalidatiecentra voor drugverslaafden. In totaal gaat het om 11 verschillende organisaties die samen 16 conventies met het RIZIV hebben afgesloten (1). Alle VVBV centra samen realiseren op jaarbasis ongeveer 155670 prestaties: 66420 “ligdagen” in de residentiële centra en 89250 prestaties van één uur of één week in de ambulante centra.
Binnen deze voorzieningen worden jaarlijks ongeveer 8.500 verschillenden personen behandeld.

Het totale budget bedraagt ongeveer € 26.250.000 (dec 2012).
In totaal werden in deze voorzieningen 493 FTE personeelsleden tewerkgesteld: artsen, masters, bachelors, etc. Slechts 67% (330 FTE) van de loonkost van deze mensen werd betaald door het RIZIV. De andere 33% wordt betaald via allerlei projecten en aanverwante subsidiëringen.

In deze tekst willen we een aantal aanbevelingen geven voor de toekomstige organisatie van de verslaafdenzorg in Vlaanderen.

Lees meer: Memorandum VVBV 2014

VLIS werkgroep

- Het Vlisproject: de gezamenlijke registratie en publicatie van de patiëntenkenmerken conform de aanbevelingen van de Europese Unie vastgelegd in het TDI protocol.

Vlisrapporten Online!

In de sectie "Registratie Nieuwe Behandelingen" kan u voortaan de volledige teksten downloaden van de Vlisrapporten van de laatste 5 jaar door VVBV gepubliceerd. Hierin vindt u de cijfers van de registratie van nieuwe cliënten in de 11 centra lid van VVBV.

Vanaf 2004 presenteerden we deze cijfers in de powerpointvorm en produceerden we een samenvatting met grafieken, ook deze files zijn beschikbaar. 

Download recentste rapport over 2013!