TDI cijfers 2018-2019-2020

VVBV DRUGHULPVERLENING IN VLAANDEREN 2018-2019-2020
HIGHLIGHTS 2018-2019-2020

In 2018, 2019 én 2020 hebben een aantal trends van voorgaande jaren zich doorgezet maar lijken er ook een paar kenteringen zich ingezet te hebben. Het is in dit opzicht belangrijk om verder te gaan kijken naar de komende jaren om te bepalen of deze wijzigingen zich zullen doorzetten of niet. Bovendien is er ook nog de impact van de gezondheidscrisis die sinds 2020 toesloeg in onze samenleving. De weerslag van deze crisis is voelbaar geweest en zal voelbaar blijven in alle betrokken voorzieningen.

Lees meer: TDI cijfers 2018-2019-2020

VACATURE: ICT-Proces begeleider

Onze groep voorzieningen zal  vanaf 2023 inkantelen in het digitaliseringstraject van de Vlaamse Sociale Bescherming. Om deze overgang in goede banen te leiden zijn we op zoek naar een ICT procesbegeleider die onze leden doorheen deze transitie kan loodsen.

Taakinhoud:
•    Als ICT procesbegeleider VVBV wordt je aangestuurd door de voorzitter en rapporteer je op geregelde tijdstippen.
•    Je bent analytisch en communicatief ingesteld
•    Je capteert de bestaande situatie en noden van alle leden betreffende de procedure ten laste neming en facturatie.
•    Je houdt overzicht op de precieze verwachtingen van de overheid binnen dit project.
•    Je faciliteert de koppeling van bestaande ICT toepassingen binnen de voorzieningen met ICT-toepassingen van overheden zoals VSB-net, eHealth, Mycarenet,..
•    Je fungeert voor VVBV als aanspreekpunt voor de ICT-projecten van de Vlaamse Sociale Bescherming
•    Je onderhoudt contacten met softwareleveranciers en onderhandelt rond mogelijke ICT oplossingen voor de digitaliseringsbeweging die kadert binnen de Vlaamse Sociale Bescherming.
•    Je begroot de mogelijke totaalkost die deze analyse en mogelijke alternatieven met zich meebrengt.
•    Je onderhoudt de website van VVBV en doet waar mogelijk voorstellen tot optimalisatie ervan.

Wat bieden we je aan ?
Een halftijds contract voor een periode van 2 jaar met snelle indiensttreding
Barema IFIC 14 of 16


Wat verwachten wij?
Professionele bachelor/master ICT of gelijkwaardig door ervaring.
Affiniteit hebben met of ervaring in de zorgsector strekt tot aanbeveling
Selectieprocedure?
Na de screening van de kandidaten op basis van CV en motivatiebrief, worden de deelnemers die het best matchen met bovenstaand profiel zo snel mogelijk uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.
Hoe solliciteren?
Ben je geïnteresseerd in bovenstaande vacature? Solliciteer dan zo snel mogelijk met een motivatiebrief en CV t.a.v. Dirk Vandevelde via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Rapport registraties 2015

Het rapport over de kenmerken van druggebruikers die zich in 2015 lieten behandelen in één van de gespecialiseerde centra, lid van VVBV, is beschikbaar. Het betreft een analyse van de Vlaamse gegevens uit de Treatment Demand Indicator  verzameld door het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid. (J.Antoine, e.a., 2016, De TDI-Registratie in België, WIV Brussel 166p.).

De trends die zich aftekenen zijn: Cannabis als voornaamste product stagneert, Heroïne zakt langzaam verder, Cocaïne stijgt gestaag de laatste 5 jaar, sinds 2011 bijna verdubbeld. De stimulantia worden de grootste groep: Cocaïne en Amfetamine is samen goed voor 36% van de behandelingen. Over de behandelsectoren heen (revalidatie, centra GGZ en kliniek) kiest 64% voor een residentiële behandeling.

Download het VVBV-rapport 2015.

Rapport 2014

Het rapport over de kenmerken van druggebruikers die zich in 2014 lieten behandelen in één van de gespecialiseerde centra, lid van VVBV, is klaar. Het betreft een analyse van de Vlaamse gegevens uit de Treatment Demand Indicator  verzameld door het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid.

Een trend die zich ook in 2014 duidelijk doorzet is de toename van de stimulantia gebruikers (cocaine, amfetamine, XTC). Cannabis lijkt gestabiliseerd en heroïne zakt langzaam. Injecteergedrag daalt. Opvallend gebruikersverschil tussen – 20 jarigen (cannabis) en + 30 jarigen (stimulantia en opiaten). Cliënten melden zich rechtstreeks aan of worden doorgestuurd via justitie/politie. Doorverwijzing via  eerste lijn (huisarts) bijna onbestaande!

Download het volledige rapport 2014 (20blz.)

Lees meer over registratierapporten onder het menu Registratie nieuwe behandelingen.

 

Cliëntenregistratie 2013

In 2013 werd voor het eerst de kaap van 5000 nieuw opgestarte behandelingen overschreden. Dat zijn 20 nieuwe behandelingen per werkdag in de 11 organsiaties die gespecialiseerde hulp aanbieden daarvoor door het RIZIV erkend.

De trend van steeds meer behandelingen voor cannabisproblematiek en minder voor opiaatverslaving zet zich door, maar dat geldt alleen voor mannen. Vrouwen, die net geen 20% van het totaal vertegenwoordigen, vermelden het meest stimulantia (amfetamine en cocaïne als voornaamste product, gevolg door opiaten en dan pas cannabis. Ook hier stijgt het aandeel van cannabis gestaag. 

Download het volledige rapport in pdf-formaat (30blz.)