Home

Centraal Aanmeldpunt voor druggebruikers in de gevangenis”

Het Centraal aanmeldpunt voor drugs in de gevangenis is een project dat georganiseerd wordt vanuit de VVBV (Vlaamse Vereniging Behandelingscentra Verslaafdenzorg) in opdracht van FOD justitie, dienst gezondheidszorg.

Het CAP wil alle gedetineerden met een verslavingsprobleem (illegale middelen, alcohol en/of medicatie) ondersteunen in hun zoektocht naar de bestpassende drughulpverlening.

Info: Kaat Vanthuyne   mailto:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Geschiedenis

Het CAP is ontstaan vanuit de vaststelling dat het voor gedetineerden vaak omslachtig was om vanuit de gevangenis een ambulante of residentiële begeleiding binnen de verslavingszorg te vinden.

Lees meer: Geschiedenis

Doelstellingen

Het CAP heeft 3 doelstellingen:

•    Cliënten op een positieve manier laten kennis maken met en informeren over de bestaande drughulpverlening.

•    Peilen naar de hulpvraag en proberen cliënten te motiveren om de stap naar     hulpverlening te zetten.

•    Wanneer cliënten een begeleiding of opname overwegen, is het belangrijk zicht te krijgen op de probleemgebieden waar hulpverlening aangewezen is.Op basis daarvan tracht de CAP-intaker een doorverwijzing te organiseren die het best aansluit bij de problematiek en hulpvraag.

 

Beroepsgeheim

De CAP-intakers zijn gebonden aan het beroepsgeheim.

 

Na elk gesprek met de gedetineerde wordt een document “schriftelijke verslaggeving” opgesteld. Dit document wordt door de cliënt ondertekend en is de enige informatie die doorgegeven wordt aan de PSD (justitie). Op dit document wordt enkel de conclusie van het gesprek  genoteerd en wordt geen inhoudelijke informatie doorgegeven.